سنسور دما ابزاری است که دما یا گرما را اندازه‌گیری و آشکارسازی می‌کند. سنسورهای دما در انواع گوناگونی وجود دارند: از قطعات ترموستاتیک ساده خاموش/روشن یک آب‌گرم‌کن ساده خانگی گرفته تا نیمه ‌هادی‌های بسیار حساس که فرایند کوره‌های یک کارخانه را کنترل می نمایند. سنسورهای دما مقدار انرژی گرمایی یا سرمای تولیدی یک جسم یا سیستم را اندازه‌گیری کرده و به ما این توانایی را می‌دهند که بتوانیم هرگونه تغییر فیزیکی در دما را با یک خروجی آنالوگ یا دیجیتال حس یا آشکار کنیم. کارکرد دما سنج به ولتاژ دیود بستگی دارد. تغییر دما مستقیماً با مقاومت دیود تناسب دارد. یعنی هرچه دما سردتر باشد، مقاومت آن کمتر خواهد بود و برعکس. مقاومت در برابر دیود اندازه گیری شده و به واحد قابل خواندن دما (فارنهایت، سانتیگراد و …) تبدیل می گردد و به شکل عددی روی واحدهای بازخوانی نمایش داده می شود. در زمینه نظارت ژئوتکنیکی، این سنسورهای دما برای اندازه گیری دمای داخلی سازه ها نظیر پل ها، سدها، ساختمان ها، نیروگاه ها و …. استفاده می شوند. برای خرید سنسور دما و یا استعلام قیمت با کارشناسان ما در توسعه صنعت پایدار تماس حاصل نمائید.

سنسور دما

انسان به دلیل محدودیت های ذاتی که دارد نمیتواند به خوبی دما رو اندازه گیری کند به همین دلیل انسان مجبور به استفاده از ابزارهای دقیق و جایگزین است تا بتواند این چالش را برطرف سازد و دما را به خوبی اندازه گیری کند. زمانی که قسمت داخلی تلفن به دمای هشدار می رسد، این سنسور سیگنال الکترونیکی را به رایانه ای که از قبل معلوم شده می فرستد و دسترسی کاربران به هرگونه برنامه و یا ویژگی ها را محدود می کند به طور کلی میتوان گفت تاچ گوشی از کار میفتاد تا زمانی که گوشی ما به دمای مطلوب برسد.

انواع سنسور دما

سنسور های دما (Temperature Sensor) انواع مختلفی دارند که در ادامه با آن ها آشنا میشویم . اولین نوع از سنسورهای دما به تماس مستقیم با جسمی که در حال کنترل است نیاز دارند که به آن ها سنسورهای دمای تماس هم میگویند ، نوعی دیگر به طور غیر مستقیم دمای یک جسم را اندازه گیری می کنند به آن ها سنسورهای دمای غیر تماسی نیز میگویند.
سنسورهای دمای غیر تماسی قالبا سنسورهای مادون قرمز (IR) هستند. آنها از راه دور انرژی IR آشکار شده از یک جسم را تشخیص می دهند و سیگنالی را به مدار الکترونیکی کالیبره شده ارسال می کنند که دمای جسم را تعیین می کند.

نحوه کار سنسور دما (Temperature Sensor)

ترموکوپل و ترمیستور از جمله سنسور های دمای یا تمپرچر سنسور تماس هستند. ترموکوپل از دو رسانا تشکیل شده است که هر یک از فلز با نوع متفاوت ساخته شده اند و در انتها باهم یک اتصال را ایجاد میکنند. زمانی که محل اتصال در معرض گرما قرار می گیرد، باعث تولید ولتاژی می شود که مستقیماً با ورودی دما هم اندازه است. این اتفاق به خاطر پدیده هایی به نام اثر ترموالکتریک رخ می دهد. ترموکوپل ها به دلیل طراحی و مواد ساده ای که دارند ارزان هستند. ترمیستو نوع دیگری از سنسور دمای تماس است. در ترمیستورها زمانی که دما افزایش پیدا کند مقاومت آن کاهش پیدا میکند. ترمیستور دو نوع اصلی دارد : ضریب دما منفی (NTC) و ضریب دما مثبت (PTC). ترموکوپل ها نسبت به ترمیستورها دقت اندازه گیری پایین تری دارند ( ترمیستور توانایی اندازه گیری بین ۰/۰۵/۱/۵ درجه سانتیگراد را دارد) ومواد سازنده آن پلیمر و یا سرامیک است. ردیاب های مقاومت در برابر مقاومت (RTD) اساساً همتای فلزی ترمیستورها هستند و دقیق ترین و گرانترین سنسورهای دما هستند.این نوع سنسور دما باید برای کارایی در تماس فیزیکی با جسم مورد نظر باشند و از هدایت برای نظارت بر تغییرات دما استفاده می کنند. از آنها میتوان برای شناسایی گازها ، مایعات و یا جامدات در بخش وسیعی از دما استفاده کنیم ، اما در سنسور دما بدون تماس، این سنسور برای نظارت بر تغییرات دما از تابش و همرفت استفاده میکند ، از آن ها برای تشخیص مایعات و گازهایی که با افزایش گرما و ته نشینی سرما به انتهای آن انرژی تابشی از خود آشکار می کنند و یا انرژی تابشی منتقل شده از جسم را به شکل تابش مادون قرمز (خورشید) استفاده کرد . دو نوع اساسی سنسور دمایی تماسی ویا حتی غیر تماسی را می توانیم به سه گروه زیر حسگرها تقسیم کنیم. سنسورهای تماسی اگر چه دارای انواع متفاوتی است اما همه آن ها یک ساختار کلی دارند و از اجزایی مانند آداپتور پیچی، بدنه، المان حسگر و و سیم رابط تشکیل میشوند.

نکات مهم در خرید 

به طور کلی ترمیستورها از مواد سرامیکی مثل منگنز، اکسیدهای نیکل و یا کبالت پوشیده شده در شیشه ساخته می شوند که این پوشش باعث می شود دارای آسیب پذیری بالایی باشند. مزیت اصلی آنها نسبت به انواع ضربه محکم سرعت پاسخ آنها به هرگونه تغییر دما، دقت و تکرارپذیری است. بیشتر انواع ترمیستورها دارای ضریب مقاومت منفی دما (NTC) هستند ، بدان معنا است که مقدار مقاومت آنها با افزایش دما پایین می آید و برخی دیگر از آنها دارای ضریب دمای مثبت (PTC) هستند ، به همین دلیل است که مقدار مقاومت با افزایش دما بالا می رود.

راهنمای خرید سنسور دما (Temperature Sensor)

یکی دیگر از مساله مهم که باید در انتخاب سنسور دما به آن دقت داشته باشیم محدوده دمایی اندازه گیری سنسور است. سنسورهای مختلفی وجود دارد که می توانند در محدوده های دمایی بالا ، وسیع و یا پایین کار کنند. انتخاب کدوم نوع بستگی به دمای کاری شما دارد که سنسور دمایی را انتخاب کنید که مناسب کار بوده و در محدوده دمایی کاری شما قرار بگیرد. اگر سنسوری تهیه کنیم که در محدوده دمایی کاری ما نباشد باعث ایجاد خطای اندازه گیری شده و مشکلات جبران ناپذیری را برای ما و کارمان ایجاد خواهد کرد. یکی دیگر از مساله مهم هنگام خرید و پرداخت قیمت سنسور دما صنعتی که باید به آن توجه داشته باشم دقت اندازه گیری دما است.
سنسورهای دما دقت های متفاوتی باهم دارند که از دهم سانتی گراد تا ده سانتی گراد اختلاف دارند. شما باید ابتدا دقت مورد نظر را شناسایی و بعد انتخاب و اقدام به خرید کنید . اگر کار شما جوری هست که تغییرات دمایی شما گسترده و سریع است، حتما باید موقع خرید دقت کنید که سنسوری را انتخاب کنید که پایداری بالایی دارند، زیرا اگر پایداری مناسب نداشته باشد سنسور دما باعث خطا در اندازه گیری شده و سیستم را دچار مشکل می کند و ممکن است هزینه های بالایی برای ما داشته باشد .

خرید سنسور دما 

همانطور که در اوایل این مقاله گفته شد سنسورهای دما قابلیت اندازه گیری دمای محیط خود را دارند، دما یکی از کلیدی ترین و تاثیرگذارترین عوامل بر روی فرآیند است، نکات بسیار مهمی در زمان انتخاب سنسورهای دما وجود دارد که باید براساس شرایط محیطی و ماده مورد نظر به آن ها توجه کرد و انتخاب مناسبی داشت به طوری که در درازمدت توجه به این نکات ضروری است تا دچار مشکل نشویم. برای انتخاب درست ابزار سنسورهای دما دقیق نهایی کافی است با کارشناسان و متخصصان ما در توسعه صنعت پایدار تماس بگیرید تا آن ها اطلاعات کاربردی و جزئیات کاتالوگ را در ارتباط با سنسورهای دما را در اختیار شما قرار دهند و برندهای معروف و حال حاضر در دنیا رابه شما معرفی کنند. توجه داشتن به خواسته های شما و تجربه کار با بزرگترین و معتبر ترین شرکت ها و سازمان ها سرمایه ای افتخار امیز برای ما است که در جهت حفظ و ارتقای این سرمایه می کوشیم .